Cpanel Whm Nedir? Cpanel ile Whm Arasındaki Farklar Nelerdir?

Cpanel Whm Nedir? Cpanel ile Whm Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kutalmış

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Kutalmış
cPanel WHM Nedir? cPanel ile WHM Arasındaki Farklar Nelerdir?

cPanel, web hosting hizmetleri sunan bir kontrol panelidir. Kullanıcıların web sitelerini yönetmeleri için çeşitli araçlar ve özellikler sağlayarak, teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcıların bile web sitelerini kolayca yönetmelerine olanak tanır. cPanel, genellikle paylaşımlı hosting planları ile birlikte sunulurken, WHM (Web Host Manager) daha çok sunucu yöneticileri ve web hosting sağlayıcıları için geliştirilmiş bir yönetim aracıdır.

WHM, cPanel'in arka plan yöneticisidir ve özellikle birden fazla cPanel hesabı yönetmek isteyen kullanıcılar için idealdir. WHM üzerinden yeni cPanel hesapları oluşturabilir, mevcut hesapları yönetebilir ve sunucu ayarlarını yapılandırabilirsiniz.

cPanel ile WHM arasındaki temel farklar şunlardır:

1. Kullanım Amacı:
- cPanel: Son kullanıcılar için tasarlanmıştır. Web sitesi sahipleri, alan adı yönetimi, e-posta ayarları, dosya yönetimi gibi işlemleri gerçekleştirmek için cPanel'i kullanır.
- WHM: Sunucu yöneticileri ve hosting sağlayıcıları için tasarlanmıştır. Sunucu üzerindeki kullanıcı hesaplarını yönetmek ve sunucu ayarlarını yapılandırmak için kullanılır.

2. Arayüz ve Özellikler:
- cPanel: Kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir ve web sitesi yönetimi için gerekli olan tüm araçları içerir. FTP hesapları oluşturma, veritabanı yönetimi, yedekleme gibi işlevler sunar.
- WHM: Daha kapsamlı bir yönetim arayüzü sunar. Sunucu güvenliği, güncellemeler, sunucu kaynakları yönetimi gibi daha geniş bir yönetim perspektifi sağlar.

3. Hesap Yönetimi:
- cPanel: Tek bir web sitesi için hesap yönetimi yapılır. Kullanıcılar, kendi hesapları üzerinden web siteleri ile ilgili tüm işlemleri gerçekleştirebilir.
- WHM: Birden fazla cPanel hesabını yönetmek için kullanılır. Sunucu yöneticileri, WHM sayesinde yeni cPanel hesapları oluşturabilir, mevcut hesapları düzenleyebilir veya iptal edebilir.

4. Erişim Seviyesi:
- cPanel: Sadece web site sahipleri için erişilebilir.
- WHM: Sunucu yöneticileri ve hosting sağlayıcıları için özel erişim sağlar.

Sonuç olarak, cPanel ve WHM, web hosting dünyasında farklı amaçlar için kullanılan iki önemli araçtır. cPanel, bireysel kullanıcıların web sitelerini yönetmelerine yardımcı olurken, WHM, sunucu yöneticilerine çok daha kapsamlı bir yönetim aracı sunar.

SanalOrdu'ya Hoş Geldiniz!

💻 Teknoloji dünyasına hoş geldiniz! 🤖 Yapay zekâ, yazılım, donanım, siber güvenlik, oyun ve daha fazlasını keşfedin. 🚀 Ücretsiz üye olun, konulara katılın, soru sorun ve bilgilerinizi paylaşın!

Ücretsiz Üye Ol

GÜNÜN SÖZÜ

🛡️ GÜNÜN SİBER GÜVENLİK & TEKNOLOJİ İPUCU

Veriler yükleniyor...

Geri