- Django, Python ile web geliştirme için popüler bir framework'tür.
- Sıfırdan bir web sitesi oluşturmak için adım adım rehber sunulmaktadır.
- Django ile dinamik ve veri tabanlı web uygulamaları geliştirmek mümkündür.
## Django ile Web Sitesi Nasıl Yapılır? Sıfırdan Django Rehberi
Django, Python tabanlı bir web uygulama framework'üdür ve hızlı bir şekilde güvenli ve ölçeklenebilir web siteleri oluşturmanıza olanak tanır. Eğer sıfırdan bir web sitesi kurmak istiyorsanız, Django mükemmel bir seçimdir. Bu rehberde, Django ile nasıl web sitesi yapabileceğinizi adım adım anlatacağım. Hazırsanız başlayalım!
### 1. Django Nedir?
Django, web geliştirme sürecini hızlandırmak için tasarlanmış bir framework'tür. Kullanıcı kimlik doğrulaması, veri yönetimi ve güvenlik gibi birçok temel özelliği içerisinde barındırır. Bu sayede, sıfırdan bir uygulama geliştirirken birçok şeyi kendiniz yapmak zorunda kalmazsınız.
### 2. Gerekli Ortamı Hazırlama
#### Python Kurulumu
Öncelikle bilgisayarınızda Python'un yüklü olduğundan emin olun. Python'un en son sürümünü [Python'un resmi web sitesinden](https://www.python.org/downloads/) indirebilirsiniz.
#### Django Kurulumu
Django'yu kurmak için terminal veya komut istemcisini açın ve şu komutu yazın:
```bash
pip install django
```
Bu komut, Django'nun en son sürümünü sisteminize yükleyecektir.
### 3. Yeni Bir Django Projesi Oluşturma
Django kurulumunu tamamladıktan sonra yeni bir proje oluşturmalısınız. Aşağıdaki adımları takip edin:
1. Terminal veya komut istemcisinde, proje dosyanızı oluşturmak istediğiniz dizine gidin.
2. Aşağıdaki komutu çalıştırın:
```bash
django-admin startproject myproject
```
Burada `myproject` yerine projenizin ismini yazabilirsiniz.
### 4. Projeyi Çalıştırma
Oluşturduğunuz projenin dizinine gidin:
```bash
cd myproject
```
Ardından, sunucuyu başlatmak için şu komutu yazın:
```bash
python manage.py runserver
```
Bu komut, Django geliştirme sunucusunu başlatır. Tarayıcınızdan `http://127.0.0.1:8000/` adresine giderek projenizi görebilirsiniz.
### 5. Django Uygulaması Oluşturma
Django projeleri, her biri belirli bir görevi yerine getiren uygulamalardan oluşur. Yeni bir uygulama oluşturmak için şu komutu kullanın:
```bash
python manage.py startapp myapp
```
Burada `myapp` yerine uygulamanızın ismini yazabilirsiniz.
### 6. Model Oluşturma
Django, veritabanı işlemleri için ORM (Object-Relational Mapping) kullanır. İlk önce `models.py` dosyasını açın ve bir model tanımlayın. Örneğin:
```python
from django.db import models
class Post(models.Model):
title = models.CharField(maxlength=100)
content = models.TextField()
createdat = models.DateTimeField(autonowadd=True)
def str(self):
return self.title
```
### 7. Veritabanını Ayarlama
Modelinizi tanımladıktan sonra, veritabanını güncellemek için terminalde aşağıdaki komutları çalıştırın:
```bash
python manage.py makemigrations
python manage.py migrate
```
Bu komutlar, veritabanınızda gerekli tabloyu oluşturacaktır.
### 8. Admin Paneli Kullanımı
Django, kullanıcı arayüzü için bir admin paneli sunar. Admin panelini kullanmak için kullanıcı oluşturmanız gerekiyor:
```bash
python manage.py createsuperuser
```
Ardından, tarayıcınızdan `http://127.0.0.1:8000/admin/` adresine gidin ve oluşturduğunuz kullanıcı ile giriş yapın. Buradan veritabanınızdaki kayıtları kolayca yönetebilirsiniz.
### 9. Görünüm ve Şablon Oluşturma
Django'da verilerinizi görüntülemek için şablonlar kullanılır. `views.py` dosyasında bir görünüm oluşturarak başlamak için şu kodu ekleyin:
```python
from django.shortcuts import render
from .models import Post
def home(request):
posts = Post.objects.all()
return render(request, 'home.html', {'posts': posts})
```
### 10. URL'leri Ayarlama
Son olarak, oluşturduğunuz görünümü URL'lere bağlamak için `urls.py` dosyasını güncelleyin:
```python
from django.urls import path
from . import views
urlpatterns = [
path('', views.home, name='home'),
]
```
### Sonuç
Django ile sıfırdan bir web sitesi oluşturmak, adım adım takip edildiğinde oldukça kolaydır. Bu makalede, temel adımları öğrenerek kendi web sitenizi kurma sürecine dair bir başlangıç yaptınız. Daha fazla özellik eklemek ve projeyi genişletmek için Django belgelerini ziyaret edebilir veya topluluk forumlarında sorular sorabilirsiniz.
### Sık Sorulan Sorular
- Django ücretsiz mi?
Evet, Django tamamen ücretsiz ve açık kaynak bir yazılımdır.
- Django ile hangi tür uygulamalar geliştirebilirim?
Django ile blog, e-ticaret siteleri, sosyal medya platformları ve daha fazlasını geliştirebilirsiniz.
- Django öğrenmek ne kadar zaman alır?
Temel bilgileri öğrenmek birkaç hafta sürebilir, ancak ileri seviye bilgileri edinmek için daha fazla zaman harcamanız gerekir.