Windows 11 Oyunlarda Fps Düşüyor: Performans Nasıl Düzeltilir?

Windows 11 Oyunlarda Fps Düşüyor: Performans Nasıl Düzeltilir?

Gokce Hatun

Gümüş
Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
Gokce Hatun
Windows 11 ile oyun oynamak, birçok kullanıcı için heyecan verici bir deneyim. Ancak bazen işler beklenildiği gibi gitmeyebiliyor. FPS düşüklüğü, oyun sırasında can sıkıcı bir sorun haline gelebiliyor. Ben de bu durumu deneyimlemiş bir oyuncu olarak birkaç çözüm önerisi sunmak istiyorum.

Oyun sırasında FPS’in düşmesi, genellikle sistemin yeterince güçlü olmamasıyla ilişkilendirilir. Ancak bazen Windows 11'in kendisi de bu duruma sebep olabiliyor. Bir gün, en sevdiğim oyunu oynarken birden FPS’in düştüğünü fark ettim. Sanki bir şey beni yavaşlatıyordu. Hemen araştırmalara başladım.

Öncelikle, grafik ayarlarını kontrol etmekte fayda var. Oyun içindeki grafik ayarları genellikle çok yüksek olabiliyor. Bunu düşürdüğünüzde performans artışı görebilirsiniz. Aynı zamanda sürücü güncellemeleri de önemlidir. Evet, bazen basit bir güncelleme, FPS’inizi artırabilir. Nvidia veya AMD'nin resmi sitelerinden en son sürücüleri indirip kurmayı unutmayın.

Bir diğer önemli nokta, arka planda çalışan uygulamalardır. Oyun oynarken, bu uygulamalar kaynakları tüketebilir. Görev yöneticisini açarak hangi uygulamaların çalıştığını kontrol edebilirsiniz. Gereksiz olanları kapatmak, FPS’inizi artırabilir. Vallahi, bazen en basit çözümler en etkili olanlardır!

Windows 11’in oyun modu da FPS sorunlarına çözüm olabilir. Bu modu etkinleştirmek, sistem kaynaklarını oyun için optimize eder. Ayarlardan “Oyun” sekmesine giderek buradan etkinleştirebilirsiniz. Hemen ardından oyuna döndüğünüzde bir fark hissetmeniz mümkün.

Bazı kullanıcılar, ekran çözünürlüğünü düşürerek de FPS artışı sağladıklarını belirtirler. Kulağa garip gelse de, daha düşük bir çözünürlük, daha yüksek FPS demektir. Oyun deneyiminizden ödün vermeden bu ayarlarla oynamak, bazen yararlı olabilir.

Ayrıca, bir SSD’ye geçmek de ciddi bir çözüm sunar. Eğer hala HDD kullanıyorsanız, SSD’ye geçtikten sonra oyunlarınızda büyük bir performans artışı göreceksiniz. Yükleme süreleri kısalacak ve oyunda akıcılık artacaktır.

Son olarak, sisteminizin soğutma sistemini kontrol etmekte fayda var. Aşırı ısınma, performans düşüklüğüne sebep olabilir. Temiz bir sistem fanı, daha iyi bir hava akışı sağlayarak oyun performansınızı artırabilir.

FPS düşüklüğü sorunuyla karşılaştığınızda, bu adımları uygulamak, genellikle durumu iyileştirir. Ben de bu önerileri uygulayarak kendi deneyimimde gözle görülür bir iyileşme sağladım. Kendi oyun dünyanıza hızlı bir şekilde geri dönmenizi umuyorum.

Geri