Wordpress 500 Internal Server Error Hatası Nasıl Çözülür?

Wordpress 500 Internal Server Error Hatası Nasıl Çözülür?

Gokce Hatun

Gümüş
Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
Gokce Hatun
WordPress 500 Internal Server Error Hatası Nasıl Çözülür?

Bir gün projeniz üzerinde çalışırken, WordPress sitenize eriştiğinizde karşınıza "500 Internal Server Error" hatası çıkabilir. Bu hata, sunucu tarafında bir sorun olduğu anlamına gelir ve genellikle sitenizin düzgün çalışmasını engeller. Peki, bu hatayı nasıl çözebilirsiniz? İşte adım adım rehberimiz.

### 1. Hata Sebeplerini Anlamak

Öncelikle, bu hatanın neden kaynaklandığını anlamalısınız. 500 Internal Server Error, genellikle aşağıdaki durumlarda ortaya çıkar:

- Hatalı .htaccess dosyası
- Yetersiz bellek sınırları
- Yanlış dosya izinleri
- Çakışan eklentiler veya temalar
- PHP sürüm uyumsuzluğu

### 2. .htaccess Dosyasını Kontrol Etmek

İlk olarak, .htaccess dosyanızı kontrol edin. Bu dosya, sunucunuzun yapılandırmasını etkileyen önemli bir dosyadır. Eğer dosya bozulmuşsa, bu hata meydana gelebilir.

Adım 1: FTP istemcisi veya hosting kontrol paneli üzerinden sitenizin kök dizinine erişin.
Adım 2: .htaccess dosyasını bulun ve yedeğini alın.
Adım 3: Dosyayı açın ve içeriğini silin veya varsayılan ayarlarla değiştirmeyi deneyin. Aşağıdaki temel .htaccess kodunu kullanabilirsiniz:

```
# BEGIN WordPress
<IfModule modrewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUESTFILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUESTFILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>
# END WordPress
```

Adım 4: Değişiklikleri kaydedin ve sitenizi kontrol edin.

### 3. Bellek Limitini Artırmak

Eğer hata devam ediyorsa, bellek sınırlarını artırmayı deneyin. WordPress, belirli bir bellek sınırı kullanır ve bu sınır aşıldığında 500 hatası çıkabilir.

Adım 1: wp-config.php dosyasını açın.
Adım 2: Aşağıdaki kodu ekleyin veya mevcutsa değerini artırın:

```php
define('WPMEMORY_LIMIT', '256M');
```

Adım 3: Dosyayı kaydedin ve tekrar kontrol edin.

### 4. Eklentileri ve Temaları Kontrol Etmek

Eklentiler veya temalar, 500 Internal Server Error hatasına neden olabilir.

Adım 1: Tüm eklentileri devre dışı bırakın. Bunu yapmak için wp-content/plugins dizinine gidin ve eklenti klasörlerini yeniden adlandırın.
Adım 2: Sitenizi kontrol edin. Eğer hata düzeldiyse, eklentileri tek tek yeniden etkinleştirerek hangisinin hataya neden olduğunu bulabilirsiniz.
Adım 3: Temanızı varsayılan bir tema (örneğin, Twenty Twenty-One) ile değiştirerek de aynı işlemi yapabilirsiniz.

### 5. PHP Sürümünü Kontrol Etmek

Eğer hala sorun yaşıyorsanız, PHP sürümünüzü kontrol edin. WordPress, belirli bir PHP sürümünde en iyi şekilde çalışır. Genellikle, en son sürümü kullanmanız önerilir.

Adım 1: Hosting kontrol panelinize giriş yapın.
Adım 2: PHP ayarlarını bulup en son sürüme güncelleyin.

### 6. Sunucu Günlüklerini Kontrol Etmek

Son bir adım olarak, sunucu günlüklerinizi kontrol edin. Bu günlükler, hatanın kaynağını bulmanıza yardımcı olabilir. Hosting sağlayıcınız ile iletişime geçerek bu loglara erişim sağlayabilirsiniz.

### Sonuç

WordPress 500 Internal Server Error hatası, genellikle sunucu tarafında bir sorun olduğuna işaret eder. Yukarıda belirtilen adımları takip ederek sorunu çözebilir ve sitenizi tekrar erişilebilir hale getirebilirsiniz. Eğer tüm bu yöntemler işe yaramazsa, profesyonel bir destek almanız faydalı olabilir.

SanalOrdu'ya Hoş Geldiniz!

💻 Teknoloji dünyasına hoş geldiniz! 🤖 Yapay zekâ, yazılım, donanım, siber güvenlik, oyun ve daha fazlasını keşfedin. 🚀 Ücretsiz üye olun, konulara katılın, soru sorun ve bilgilerinizi paylaşın!

Ücretsiz Üye Ol

GÜNÜN SÖZÜ

🛡️ GÜNÜN SİBER GÜVENLİK & TEKNOLOJİ İPUCU

Veriler yükleniyor...

Geri