55.000 TL Bütçeyle RTX 5060 Ti Sistem Toplama Önerisi

55.000 TL Bütçeyle RTX 5060 Ti Sistem Toplama Önerisi

AlpArslan

Bronz
Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
AlpArslan
Her şey bir sabah, bilgisayarımın ekranında bir oyun açmaya çalışırken başladı. Oyun bir türlü yüklenmiyordu, bu da beni düşündürdü. “Acaba bilgisayarım artık bu oyunları kaldırmıyor mu?” diye geçirdim içimden. Hemen oturdum, araştırmalara başladım. O an fark ettim ki, yeni bir sistem toplamamın zamanı gelmiş. Ama tabii bütçem kısıtlıydı. Tam 55.000 TL’lik bir bütçeyle, RTX 5060 Ti kullanarak nasıl bir sistem toplayabilirim diye düşünmeye başladım.

İlk olarak, işlemci seçimiyle işe koyuldum. Bir bilgisayarın kalbi, bence işlemcisidir. O yüzden AMD Ryzen 5 7600X ya da Intel Core i5-12400F arasında gidip geldim. Sonunda Ryzen’ı seçtim. Çünkü birçok oyun için üst düzey bir performans sunuyordu. Hem de fiyatı oldukça uygundu. İşlemci alırken, kutu içeriğine de dikkat edin derim; soğutucusu yoksa ekstra bir masraf çıkabilir. Ama bu işlemcinin yanında gelen soğutucu oldukça iş görür…

Anakartı seçmekte kararsız kaldım. Baktım ki, B650 veya B660 yonga setleri arasında gidip geliyorum. Sonunda B650’ye karar verdim. Hem fiyatı makul hem de ileriye dönük yükseltmelere açık bir seçenek. Bu arada RAM seçimi de önemli; 16 GB DDR5 bellek almayı düşündüm. Yani, 6000 MHz hızında bir bellek. Oyunlarda akıcılık sağlarken, çoklu görevlerde de sorunsuz çalışmasını sağlar. Hani bazen birden fazla sekme açarız ya, işte o anlarda rahatlıkla işimizi görebilmeli bilgisayar…

Depolama alanı da ihmal edilmemesi gereken bir konu. SSD almayı düşündüm. 1 TB NVMe SSD, hem hız hem de kapasite açısından işimi görecektir. Klasik HDD’ler gibi yavaş açılma derdi yok. Hızlı oyun yüklemeleri ve ani açılışlarla, oyun keyfimi iki katına çıkaracak bir parça. Tabi bütçen yeterse, yanına bir HDD de ekleyebilirsin. Yedeklemeler ve daha fazla depolama için ideal olur. Ama öncelikle hızlı olanı almalısın…

Gelelim ekran kartına! RTX 5060 Ti almayı düşündüm, çünkü yeni nesil oyunları yüksek ayarlarda oynamak için harika bir seçenek. Ray Tracing desteğiyle, oyunlardaki görselliği ve detayları bir üst seviyeye taşıyor. Ama burada dikkat etmen gereken bir şey var; ekran kartının uyumlu bir PSU (güç kaynağı) ile çalışması şart. 650W’lık bir güç kaynağı almak mantıklı olacaktır. Hem yeterli gücü sunar hem de ileride yapacağın yükseltmeler için yeterli kapasiteye sahip olur.

Kasa seçimi de önemli bir aşama. Geniş bir kasa almak, bileşenlerin hava akışını sağlamak için elzem. Özellikle yaz aylarında sistemin aşırı ısınmasını istemezsin. Kasa fanları da işin içine girdiğinde, soğutma işini sağlıklı bir şekilde halledebilirsin. Benim tercihim, RGB aydınlatmalı bir kasa oldu. Hem estetik açıdan hoş duruyor hem de içindeki bileşenlerin görünümünü harika bir hale getiriyor. Fakat bütçen dar ise, sade bir kasa da işini görecektir…

Son olarak, klavye, fare ve monitör gibi aksesuarları eklemeyi unutmamak gerek. Bu kısımlarda biraz daha esnek olabilirsin. Eğer bütçen kısıtlıysa, kaliteli ama uygun fiyatlı ürünler bulmak mümkün. Oyun deneyimini artıracak bir mekanik klavye ve hassas bir fare almak, uzun saatler boyunca oyun oynamanın keyfini çıkarmanı sağlayacaktır. Monitör seçiminde de en az 144 Hz tazeleme hızı olan bir ekran tercih edebilirsin. Böylece, akıcı bir görüntü ile oyunların tadını çıkarabilirsin.

Sonuç olarak, 55.000 TL’lik bir bütçeyle RTX 5060 Ti sistem toplamak oldukça mümkün. Kendi ihtiyaçlarına göre seçimlerinizi yaparak, hem performanslı hem de bütçenizi aşmadan bir sistem elde edebilirsin. Bilgisayar toplarken, karar vermek zor olabilir ama biraz araştırma ve doğru bileşenler seçmekle harika bir sistem kurabilirsin. Unutma, önemli olan senin ihtiyaçların ve beklentilerin. Bilgisayarı aldıktan sonraki oyun keyfini düşün…

Geri