Bilgisayarda Bilinmeyen Programlar Yüklenmiş, Zararlı Yazılım Mı?

Bilgisayarda Bilinmeyen Programlar Yüklenmiş, Zararlı Yazılım Mı?

Asena Gucu

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 18
Çözümler 0
Asena Gucu
Bilgisayarda Bilinmeyen Programlar Yüklenmiş, Zararlı Yazılım mı?

Bilgisayarınızda hiç tanımadığınız programların belirdiğini mi fark ettiniz? Bu durum, birçok kullanıcının karşılaştığı yaygın bir sorundur ve çoğu zaman bu durum zararlı yazılımların veya istenmeyen yazılımların varlığını işaret eder. Ancak endişelenmeyin, bu makalede bu durumu nasıl değerlendireceğinizi ve ne yapmanız gerektiğini adım adım ele alacağız.

### Bilinmeyen Programlar Neden Yüklenir?

Bilinmeyen programların bilgisayarınıza yüklenmesinin birkaç nedeni olabilir:

1. Yanlışlıkla İndirme: Birçok kullanıcı, bir yazılımı indirirken yanındaki istenmeyen yazılımları da istemeden kabul edebilir.
2. Güvenlik Açıkları: Bilgisayarınızda güncel olmayan yazılımlar veya işletim sistemleri, zararlı yazılımların bilgisayarınıza sızmasına zemin hazırlayabilir.
3. Kötü Amaçlı Yazılımlar: Bazı web siteleri, kullanıcıların bilgisayarlarına kötü amaçlı yazılımlar yükleyebilir.

### Zararlı Yazılım Belirtileri

Bilinmeyen programların zararlı yazılım olup olmadığını anlamanın bazı belirtileri şunlardır:

- Bilgisayarın yavaşlaması.
- Beklenmedik reklamların çıkması.
- Tarayıcı ayarlarının değişmesi.
- Bilgisayarda görünmeyen programların çalışması.

### İlk Adım: Programları Kontrol Etmek

Eğer bilgisayarınıza bilinmeyen bir program yüklendiyse, ilk yapmanız gereken o programı kontrol etmektir. Bunun için:

1. Denetim Masası'na Git: Başlat menüsünden "Denetim Masası"nı açın.
2. Program Ekle/Kaldır: "Programlar" kısmına gidin ve "Programlar ve Özellikler" seçeneğine tıklayın.
3. Listeden İnceleme: Yüklenmiş programların listesini kontrol edin. Tanımadığınız veya hatırlamadığınız bir program varsa, bu programı tıklayarak kaldırmayı deneyin.

### İkinci Adım: Antivirüs Yazılımı Kullanmak

Bilgisayarınızda bir antivirüs yazılımı varsa, bunu güncelleyerek tam sistem taraması yapın. Eğer yoksa, güvenilir bir antivirüs yazılımı indirip kurmak önemlidir. Ücretsiz sürümler bile çoğu zaman temel koruma sağlar.

### Üçüncü Adım: Kötü Amaçlı Yazılımlara Karşı Araçlar Kullanmak

Antivirüs yazılımı dışında, zararlı yazılımlar için özel olarak tasarlanmış programlar da mevcuttur. Örneğin, Malwarebytes gibi popüler bir yazılım kullanarak bilgisayarınızı taratabilirsiniz. Bu tür araçlar, birçok zararlı yazılımı tanıyıp kaldırabilir.

### Dördüncü Adım: Tarayıcı Ayarlarını Kontrol Etmek

Eğer bilgisayarınızda bilinmeyen yazılımlar varsa, tarayıcı ayarlarınız da etkilenmiş olabilir. Bunun için:

1. Tarayıcıyı Açın: Kullandığınız tarayıcıyı açın.
2. Ayarlar Menüsüne Git: Ayarlar kısmına gidin ve "Eklentiler" veya "Uzantılar" bölümünü kontrol edin.
3. Tanımadıklarınızı Kaldırın: Eğer tanımadığınız bir uzantı varsa, bunu devre dışı bırakın veya silin.

### Son Adım: Sistem Geri Yükleme

Eğer yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, bilgisayarınızı daha önceki bir tarihe geri yüklemek bir çözüm olabilir. Windows işletim sistemlerinde "Sistem Geri Yükleme" özelliğini kullanarak bilgisayarınızı eski bir duruma döndürebilirsiniz.

### Sonuç

Bilinmeyen programların bilgisayarınıza yüklenmesi kullanıcılar için endişe verici bir durumdur. Ancak doğru adımları izleyerek bu sorunu çözmek mümkündür. Unutmayın, bilgisayarınızı korumak için düzenli olarak güncellemeler yapmalı ve güvenilir yazılımlar kullanmalısınız.

### Sık Sorulan Sorular

- Bilinmeyen programları silmek bilgisayarımı etkiler mi?
Evet, bazı programlar sistem dosyalarına ihtiyaç duyabilir. Ancak güvenilir olmayan programları kaldırmak genellikle bilgisayarınıza yarar.

- Antivirüs yazılımı yeterli midir?
Antivirüs yazılımları genellikle iyi bir koruma sağlar, ancak zararlı yazılımları tespit etmek için ek araçlar kullanmanız faydalı olabilir.

- Sistem geri yükleme nasıl yapılır?
Denetim Masası'ndan "Sistem" kısmına gidip "Sistem Koruması" sekmesinden geri yükleme işlemini başlatabilirsiniz.

SanalOrdu'ya Hoş Geldiniz!

💻 Teknoloji dünyasına hoş geldiniz! 🤖 Yapay zekâ, yazılım, donanım, siber güvenlik, oyun ve daha fazlasını keşfedin. 🚀 Ücretsiz üye olun, konulara katılın, soru sorun ve bilgilerinizi paylaşın!

Ücretsiz Üye Ol

GÜNÜN SÖZÜ

🛡️ GÜNÜN SİBER GÜVENLİK & TEKNOLOJİ İPUCU

Veriler yükleniyor...

Geri