- Türkiye'nin yapay zeka ekosistemi, devlet destekli projeler ve yerli modellerle hızla gelişiyor.
- TÜBİTAK, ASELSAN, TUSAŞ gibi kurumlar önemli yapay zeka projeleri üzerinde çalışıyor.
- 2026 yılı için belirlenen öncelikli alanlar arasında akıllı üretim, tarım ve eğitim teknolojileri yer alıyor.
### Giriş
Son yıllarda Türkiye'de yapay zeka (YZ) alanında önemli atılımlar gerçekleşiyor. Devletin ve özel sektörün iş birliğiyle geliştirilen projeler, ülkenin yapay zeka ekosistemini güçlendirmekte ve uluslararası düzeyde rekabet etme potansiyelini artırmaktadır. Türkiye, hem akademik hem de endüstriyel alanda YZ uygulamalarını benimseyerek, bu alandaki yeteneklerini geliştirmeye yönelik stratejiler izliyor.
### Konunun Neden Gündeme Geldiği
Yapay zeka, günümüzde birçok sektörde devrim niteliğinde değişiklikler yaratıyor. Türkiye, bu dönüşüm sürecinde yer almak ve kendi yapay zeka potansiyelini en üst düzeye çıkarmak amacıyla çeşitli projeler ve araştırmalar yürütmektedir. Özellikle devlet destekli programlar, Türkiye'nin yapay zeka alanındaki stratejik hedeflerini belirliyor.
### Kim Geliştiriyor?
Türkiye'deki yapay zeka projeleri, devlet kurumları ve özel sektör şirketleri tarafından geliştirilmektedir. Özellikle TÜBİTAK, ASELSAN, TUSAŞ, ve STM gibi kurumlar, yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesinde öncü rol oynamaktadır. Bu kurumlar, hem teknolojik altyapı sağlamakta hem de araştırma-geliştirme faaliyetlerini desteklemektedir.
### Nasıl Çalışıyor?
Yerli yapay zeka projeleri, genellikle makine öğrenimi, derin öğrenme ve veri analitiği gibi teknolojileri kullanarak çalışmaktadır. Bu projeler, büyük veri setlerinden öğrenme, model oluşturma ve uygulama gibi süreçleri içermektedir. Türkiye'deki yapay zeka ekosistemi, bu teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması için gerekli altyapıyı oluşturmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.
### Güncel Gelişmeler
2026 yılı itibarıyla Türkiye, yapay zeka alanında çeşitli programlar başlatmayı planlıyor. TÜBİTAK'ın 2026 Yapay Zeka Ekosistem çağrısı, akıllı üretim, akıllı tarım, finans teknolojileri, iklim değişikliği ve eğitim teknolojileri gibi öncelikli alanlara odaklanacak. Ayrıca, ASELSAN ve TUSAŞ, savunma sanayisinde yapay zeka uygulamalarını artırmak için yeni projeler geliştirmektedir.
### Teknik Özellikler
Yerli yapay zeka projeleri, genellikle yüksek performanslı hesaplama altyapıları ve gelişmiş algoritmalar kullanarak çalışmaktadır. Örneğin, GPU kümeleri, büyük veri analizi ve model eğitimi için kritik öneme sahiptir. Bu projelerde kullanılan yapay zeka modellerinin teknik özellikleri, kurumların resmi kaynaklarında detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.
### Nerelerde Kullanılabilir?
Yerli yapay zeka uygulamaları, sağlık, savunma, tarım, eğitim ve sanayi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Örneğin, sağlık sektöründe hastalık teşhisi, tarımda verim artırma, eğitimde kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sağlamak için YZ teknolojilerinden yararlanılmaktadır.
### Türkiye Açısından Önemi
Türkiye'nin yapay zeka alanında attığı adımlar, ulusal güvenlikten ekonomik kalkınmaya kadar birçok alanda önemli faydalar sağlamaktadır. YZ teknolojilerinin kullanımı, Türkiye'nin global pazarda rekabetçi bir konuma gelmesine yardımcı olmaktadır.
### Gelecekte Ne Olabilir?
Türkiye, yapay zeka alanında hedeflerini gerçekleştirmek için önemli stratejiler geliştirmeye devam ediyor. Kurumlar, yerli yapay zeka modellerinin geliştirilmesine ve uygulanmasına yönelik çalışmalarını artırarak, uluslararası düzeyde daha fazla söz sahibi olmayı hedefliyor.
### Sonuç
Türkiye, yapay zeka alanındaki gelişmeleri ve projeleriyle dikkat çekici bir ilerleme kaydetmektedir. Devletin ve özel sektörün iş birliğiyle gerçekleştirilen projeler, ülkenin teknolojik altyapısını güçlendirmekte ve uluslararası düzeyde rekabet etme potansiyelini artırmaktadır. Gelecek yıllarda bu alanda daha fazla yenilik ve gelişim beklenmektedir.