Orchid Coral
Kayıtlı Kullanıcı
Ubuntu 26.04 LTS Kurulumu Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber
Ubuntu, açık kaynaklı bir işletim sistemi olarak, kullanıcı dostu arayüzü ve güçlü topluluğu ile birçok kişinin tercihi haline gelmiştir. Yeni sürümü olan Ubuntu 26.04 LTS, uzun dönem destek (LTS) sunarak kullanıcılarına güvenilir bir deneyim sağlıyor. Bu rehberde, Ubuntu 26.04 LTS’yi adım adım nasıl kuracağınızı anlatacağım. Hazırsanız, başlayalım!
### 1. Sistem Gereksinimleri
Ubuntu 26.04 LTS’yi kurmadan önce, bilgisayarınızın aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşıladığından emin olun:
- İşlemci: 2 GHz çift çekirdekli işlemci
- RAM: 4 GB
- Depolama: 25 GB boş alan
- Ekran: 1024x768 çözünürlük
- USB Portu veya DVD sürücüsü: Kurulum medyasını yüklemek için
### 2. Kurulum Medyasını Hazırlama
Ubuntu’yu kurmak için bir kurulum medyasına ihtiyacınız var. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları izleyin:
1. Ubuntu İmajını İndirin: [Ubuntu’nun resmi web sitesinden](https://ubuntu.com/download) Ubuntu 26.04 LTS sürümünü indirin.
2. USB Bellek veya DVD Hazırlayın: İndirdiğiniz ISO dosyasını bir USB belleğe veya DVD’ye yazmanız gerekiyor. Bunun için `Rufus`, `Etcher` gibi yazılımları kullanabilirsiniz.
- USB belleği seçin.
- İndirdiğiniz ISO dosyasını seçin.
- Yazma işlemini başlatın ve tamamlanmasını bekleyin.
### 3. Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın
Kurulum medyasını hazırladıktan sonra bilgisayarınızı bu medyadan başlatmalısınız. Bunun için:
1. Bilgisayarınızı kapatın.
2. USB belleği veya DVD’yi takın.
3. Bilgisayarınızı açarken BIOS/UEFI ayarlarına girmek için genellikle `F2`, `F12`, `DEL` veya `ESC` tuşuna basın (bilgisayarınıza bağlı olarak değişebilir).
4. Boot menüsünden USB veya DVD’yi seçin ve enter tuşuna basın.
### 4. Ubuntu Kurulumuna Başlayın
Bilgisayarınız kurulum medyasından başlatıldığında, aşağıdaki adımları izleyin:
1. Dil Seçimi: Kurulum ekranında, tercih ettiğiniz dili seçin ve "Continue" (Devam) butonuna tıklayın.
2. Kurulum Türü: "Install Ubuntu" seçeneğine tıklayın.
3. Bağlantı Seçenekleri: İnternet bağlantınızı seçin (varsa) ve “Continue” butonuna tıklayın.
4. Kurulum Türü: Eğer mevcut bir işletim sistemi ile birlikte kurmak istiyorsanız “Install Ubuntu alongside” seçeneğini seçin. Yoksa “Erase disk and install Ubuntu” seçeneğini seçerek disk alanını tamamen Ubuntu’ya ayırabilirsiniz.
### 5. Bölümleme
Eğer disk bölümleme yapıyorsanız, şu adımları izleyin:
1. Disk alanınızı nasıl bölümlendirmek istediğinizi seçin. Eğer tam disk kullanmak istiyorsanız, varsayılan ayarları kabul edebilirsiniz.
2. Gerekirse depolama alanınızı ayırın ve “Continue” butonuna tıklayın.
### 6. Kullanıcı Bilgileri
Kurulum sırasında sizden bazı kullanıcı bilgileri istenecektir:
1. Kullanıcı Adı: Kullanıcı adınızı girin.
2. Parola: Parolanızı oluşturun ve onaylayın.
3. Bilgisayar Adı: Bilgisayarınıza bir isim verin.
### 7. Kurulumu Tamamlayın
Tüm bilgileri girdikten sonra, "Continue" butonuna basarak kurulumu başlatın. Kurulum süreci birkaç dakika sürecektir.
### 8. Bilgisayarı Yeniden Başlatın
Kurulum tamamlandığında, bilgisayarınızı yeniden başlatmanız istenecek. USB veya DVD’yi çıkarmayı unutmayın. Bilgisayarınız yeniden başladığında, Ubuntu 26.04 LTS’nin hoş geldiniz ekranı ile karşılaşacaksınız.
### 9. İlk Ayarlar
İlk açılışta, dil, klavye ve diğer ayarları yapmanız istenecek. Bu adımları takip ederek ihtiyacınıza uygun ayarları yapabilirsiniz.
### 10. Güncellemeleri Kontrol Edin
Kurulumdan sonra, güncellemeleri kontrol etmek iyi bir fikirdir. Terminali açarak şu komutları çalıştırabilirsiniz:
```bash
sudo apt update
sudo apt upgrade
```
### Sonuç
Artık Ubuntu 26.04 LTS sisteminizi başarıyla kurmuş oldunuz. Kullanıcı dostu arayüzü ve geniş yazılım desteği ile yeni işletim sisteminizin keyfini çıkarın. Eğer kurulum sırasında herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, Ubuntu’nun topluluk forumları ve belgeleri size yardımcı olabilir.
### Sık Sorulan Sorular
- Ubuntu 26.04 LTS hangi masaüstü ortamını kullanıyor?
Ubuntu 26.04 LTS, GNOME masaüstü ortamını kullanmaktadır.
- Kurulum verilerimi siler mi?
Eğer “Erase disk and install Ubuntu” seçeneğini seçerseniz, mevcut verilerinizi siler.
- Ubuntu 26.04 LTS ücretsiz mi?
Evet, Ubuntu tamamen ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Ubuntu, açık kaynaklı bir işletim sistemi olarak, kullanıcı dostu arayüzü ve güçlü topluluğu ile birçok kişinin tercihi haline gelmiştir. Yeni sürümü olan Ubuntu 26.04 LTS, uzun dönem destek (LTS) sunarak kullanıcılarına güvenilir bir deneyim sağlıyor. Bu rehberde, Ubuntu 26.04 LTS’yi adım adım nasıl kuracağınızı anlatacağım. Hazırsanız, başlayalım!
### 1. Sistem Gereksinimleri
Ubuntu 26.04 LTS’yi kurmadan önce, bilgisayarınızın aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini karşıladığından emin olun:
- İşlemci: 2 GHz çift çekirdekli işlemci
- RAM: 4 GB
- Depolama: 25 GB boş alan
- Ekran: 1024x768 çözünürlük
- USB Portu veya DVD sürücüsü: Kurulum medyasını yüklemek için
### 2. Kurulum Medyasını Hazırlama
Ubuntu’yu kurmak için bir kurulum medyasına ihtiyacınız var. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları izleyin:
1. Ubuntu İmajını İndirin: [Ubuntu’nun resmi web sitesinden](https://ubuntu.com/download) Ubuntu 26.04 LTS sürümünü indirin.
2. USB Bellek veya DVD Hazırlayın: İndirdiğiniz ISO dosyasını bir USB belleğe veya DVD’ye yazmanız gerekiyor. Bunun için `Rufus`, `Etcher` gibi yazılımları kullanabilirsiniz.
- USB belleği seçin.
- İndirdiğiniz ISO dosyasını seçin.
- Yazma işlemini başlatın ve tamamlanmasını bekleyin.
### 3. Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın
Kurulum medyasını hazırladıktan sonra bilgisayarınızı bu medyadan başlatmalısınız. Bunun için:
1. Bilgisayarınızı kapatın.
2. USB belleği veya DVD’yi takın.
3. Bilgisayarınızı açarken BIOS/UEFI ayarlarına girmek için genellikle `F2`, `F12`, `DEL` veya `ESC` tuşuna basın (bilgisayarınıza bağlı olarak değişebilir).
4. Boot menüsünden USB veya DVD’yi seçin ve enter tuşuna basın.
### 4. Ubuntu Kurulumuna Başlayın
Bilgisayarınız kurulum medyasından başlatıldığında, aşağıdaki adımları izleyin:
1. Dil Seçimi: Kurulum ekranında, tercih ettiğiniz dili seçin ve "Continue" (Devam) butonuna tıklayın.
2. Kurulum Türü: "Install Ubuntu" seçeneğine tıklayın.
3. Bağlantı Seçenekleri: İnternet bağlantınızı seçin (varsa) ve “Continue” butonuna tıklayın.
4. Kurulum Türü: Eğer mevcut bir işletim sistemi ile birlikte kurmak istiyorsanız “Install Ubuntu alongside” seçeneğini seçin. Yoksa “Erase disk and install Ubuntu” seçeneğini seçerek disk alanını tamamen Ubuntu’ya ayırabilirsiniz.
### 5. Bölümleme
Eğer disk bölümleme yapıyorsanız, şu adımları izleyin:
1. Disk alanınızı nasıl bölümlendirmek istediğinizi seçin. Eğer tam disk kullanmak istiyorsanız, varsayılan ayarları kabul edebilirsiniz.
2. Gerekirse depolama alanınızı ayırın ve “Continue” butonuna tıklayın.
### 6. Kullanıcı Bilgileri
Kurulum sırasında sizden bazı kullanıcı bilgileri istenecektir:
1. Kullanıcı Adı: Kullanıcı adınızı girin.
2. Parola: Parolanızı oluşturun ve onaylayın.
3. Bilgisayar Adı: Bilgisayarınıza bir isim verin.
### 7. Kurulumu Tamamlayın
Tüm bilgileri girdikten sonra, "Continue" butonuna basarak kurulumu başlatın. Kurulum süreci birkaç dakika sürecektir.
### 8. Bilgisayarı Yeniden Başlatın
Kurulum tamamlandığında, bilgisayarınızı yeniden başlatmanız istenecek. USB veya DVD’yi çıkarmayı unutmayın. Bilgisayarınız yeniden başladığında, Ubuntu 26.04 LTS’nin hoş geldiniz ekranı ile karşılaşacaksınız.
### 9. İlk Ayarlar
İlk açılışta, dil, klavye ve diğer ayarları yapmanız istenecek. Bu adımları takip ederek ihtiyacınıza uygun ayarları yapabilirsiniz.
### 10. Güncellemeleri Kontrol Edin
Kurulumdan sonra, güncellemeleri kontrol etmek iyi bir fikirdir. Terminali açarak şu komutları çalıştırabilirsiniz:
```bash
sudo apt update
sudo apt upgrade
```
### Sonuç
Artık Ubuntu 26.04 LTS sisteminizi başarıyla kurmuş oldunuz. Kullanıcı dostu arayüzü ve geniş yazılım desteği ile yeni işletim sisteminizin keyfini çıkarın. Eğer kurulum sırasında herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, Ubuntu’nun topluluk forumları ve belgeleri size yardımcı olabilir.
### Sık Sorulan Sorular
- Ubuntu 26.04 LTS hangi masaüstü ortamını kullanıyor?
Ubuntu 26.04 LTS, GNOME masaüstü ortamını kullanmaktadır.
- Kurulum verilerimi siler mi?
Eğer “Erase disk and install Ubuntu” seçeneğini seçerseniz, mevcut verilerinizi siler.
- Ubuntu 26.04 LTS ücretsiz mi?
Evet, Ubuntu tamamen ücretsiz olarak sunulmaktadır.