Ubuntu'da Dual Boot Windows 11 ve Linux Kurulumu Nasıl Yapılır?

Ubuntu'da Dual Boot Windows 11 ve Linux Kurulumu Nasıl Yapılır?

JadeRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
JadeRhythm
## Ubuntu'da Dual Boot Windows 11 ve Linux Kurulumu Nasıl Yapılır?

Dual boot, bir bilgisayara birden fazla işletim sistemi kurarak kullanıcılara farklı birimler arasında geçiş yapma imkanı sunan bir yöntemdir. Eğer Windows 11 ile birlikte Ubuntu kurmayı düşünüyorsanız, bu rehber size adım adım nasıl yapacağınızı gösterecektir.

### Gerekli Hazırlıklar

1. Yedekleme: İşlemlere başlamadan önce, önemli dosyalarınızı yedekleyin. Herhangi bir hata veya veri kaybı yaşamamak için bu adım kritik öneme sahiptir.

2. İşletim Sistemleri için Boş Alan: Windows 11 kurulu olan diskinizde Ubuntu için yeterli boş alan olduğundan emin olun. Minimum 20 GB önerilir, ancak daha fazlası daha iyi bir deneyim sunar.

3. Ubuntu İmaj Dosyası: Ubuntu’nun en son sürümünü [resmi web sitesinden](https://ubuntu.com/download) indirin.

4. Bootable USB Oluşturma: Rufus veya Etcher gibi bir yazılım kullanarak indirdiğiniz Ubuntu ISO dosyasını bootable bir USB bellek oluşturmak için kullanın.

### Adım 1: Disk Yönetimi ile Alan Ayırma

1. Windows 11'de "Disk Yönetimi"ni açın. Bunu yapmak için Başlat menüsüne sağ tıklayın ve "Disk Yönetimi"ni seçin.

2. Var olan bir disk bölümünü sağ tıklayın ve "Sıkıştır" seçeneğine tıklayın. Ubuntu için ayırmak istediğiniz alanı belirleyin ve onaylayın.

### Adım 2: BIOS/UEFI Ayarlarını Yapılandırma

1. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS/UEFI ayarlarına giriş yapın. Genellikle bu işlem, bilgisayar açılırken F2, F10, DEL veya ESC tuşlarına basarak yapılır.

2. "Boot" sekmesine gidin ve USB bellekten boot yapacak şekilde ayarları değiştirin.

3. Secure Boot (Güvenli Önyükleme) seçeneğini devre dışı bırakın. Bu, bazı durumlarda Ubuntu'nun düzgün yüklenmesini engelleyebilir.

### Adım 3: Ubuntu Kurulumuna Başlama

1. USB belgenizi bilgisayara takın ve yeniden başlatın. Bilgisayarınız USB bellekten başlatılacaktır.

2. Ubuntu kurulum menüsü geldiğinde, "Try Ubuntu" veya "Install Ubuntu" seçeneklerinden birini seçin.

3. Kurulum dili ve klavye düzenini ayarlayın.

4. "Installation Type" (Kurulum Türü) ekranında "Install Ubuntu alongside Windows Boot Manager" (Ubuntu'yu Windows Boot Manager ile birlikte kur) seçeneğini seçin. Bu, mevcut Windows 11 kurulumunuza zarar vermeden Ubuntu’yu yüklemenizi sağlar.

5. Ayırdığınız alanı seçin ve onaylayın. Ubuntu kurulumunu başlatın.

### Adım 4: Ubuntu’nun Kurulumu

1. Kurulum tamamlandığında, sistem sizden bilgisayarı yeniden başlatmanızı isteyecektir. USB belleği çıkarmayı unutmayın.

2. Bilgisayarınız yeniden başlatıldığında, GRUB (GNU GRand Unified Bootloader) menüsü görünecektir. Buradan Windows 11 veya Ubuntu’yu seçerek başlatabilirsiniz.

### Adım 5: İlk Ayarlar

1. Ubuntu ilk kez başlatıldığında, sizden bazı temel ayarları yapmanız istenecektir. Kullanıcı adı, şifre ve sistem güncellemeleri gibi ayarları tamamlayın.

2. Gerekli güncellemeleri yükleyin ve sisteminizi güncel tutun.

### Ek İpuçları

- Sürücü Yükleme: Ubuntu’yu kurduktan sonra, donanımınız için uygun sürücüleri yüklemeyi unutmayın. Özellikle grafik kartı sürücülerini güncel tutmak performansı artırır.

- Yedekleme ve Geri Yükleme: Dual boot kurulumları, veri kaybı riskini artırabilir. Bu nedenle, düzenli yedekleme yapmayı alışkanlık haline getirin.

- Dikkat Edilmesi Gerekenler: Dual boot sürecinde dikkatli olun; hatalı işlem, veri kaybına yol açabilir. Adımları dikkatlice izleyin.

### Sık Sorulan Sorular

1. Windows 11'deki verilerim kaybolacak mı?
- Hayır, doğru adımları takip ederseniz verileriniz güvende kalır.

2. Ubuntu kurulumunu iptal edebilir miyim?
- Kurulum aşamasında her zaman geri dönüş yapabilirsiniz. Ancak, kurulum tamamlandıktan sonra geri almak daha karmaşık olabilir.

3. Bu işlem bilgisayarımın performansını etkiler mi?
- Dual boot, çoğu zaman performansı etkilemez. Ancak, her iki işletim sistemini de kullanırken sistem kaynaklarını doğru bir şekilde yönetmelisiniz.

SanalOrdu'ya Hoş Geldiniz!

💻 Teknoloji dünyasına hoş geldiniz! 🤖 Yapay zekâ, yazılım, donanım, siber güvenlik, oyun ve daha fazlasını keşfedin. 🚀 Ücretsiz üye olun, konulara katılın, soru sorun ve bilgilerinizi paylaşın!

Ücretsiz Üye Ol

GÜNÜN SÖZÜ

🛡️ GÜNÜN SİBER GÜVENLİK & TEKNOLOJİ İPUCU

Veriler yükleniyor...

Geri