Wordpress Pagespeed Insights Skoru Nasıl Yükseltilir?

Wordpress Pagespeed Insights Skoru Nasıl Yükseltilir?

Gokce Hatun

Gümüş
Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
Gokce Hatun
WordPress PageSpeed Insights Skoru Nasıl Yükseltilir?

Giriş

Web sitenizin performansı, kullanıcı deneyimi ve arama motoru sıralamanız üzerinde doğrudan etki eden önemli bir faktördür. Google'ın PageSpeed Insights aracı, sitenizin hızını ve genel performansını değerlendirmek için kullanabileceğiniz etkili bir araçtır. Bu makalede, WordPress sitenizin PageSpeed Insights skorunu nasıl yükseltebileceğinizi adım adım ele alacağız.

Nedir?

PageSpeed Insights, Google tarafından sunulan bir araçtır ve web sayfalarının yükleme hızını analiz eder. Hem mobil hem de masaüstü sürümleri için performans puanı verir. Bu puan, 0 ile 100 arasında bir değer alır; 90 ve üzeri değerler mükemmel, 50-89 arası ortalama ve 49 ve altı değerler ise zayıf performansı ifade eder.

Nasıl Çalışır?

PageSpeed Insights, sayfa yükleme sürelerini, içerik boyutlarını, kullanılan kaynakları ve sayfanın yapılandırmasını analiz ederek skoru belirler. Skorun yükseltilmesi, genellikle daha hızlı yükleme süreleri ve daha iyi kullanıcı deneyimi sağlayan optimizasyonlar ile mümkündür.

Adım Adım Anlatım

1. Site Hız Analizi Yapın: İlk olarak, https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ adresine giderek sitenizi analiz edin. Sitenizin mevcut performans puanını ve iyileştirilmesi gereken alanları göreceksiniz.

2. Gereksiz Eklentileri Kaldırın: WordPress sitenizde kullanmadığınız veya gereksiz eklentileri kaldırarak yükleme süresini kısaltabilirsiniz. Eklentiler, sayfa yükleme sürelerini olumsuz etkileyebilir.

3. Görüntüleri Optimize Edin: Görsellerinizi optimize etmek, sayfanızın daha hızlı yüklenmesine yardımcı olur. JPEG ve PNG formatındaki görsellerinizi sıkıştırarak boyutlarını küçültmek için araçlar kullanabilirsiniz. Ayrıca, web için uygun formatlar olan WebP gibi yeni formatları tercih edebilirsiniz.

4. Önbellekleme Yapılandırması: WordPress için önbellekleme eklentileri kullanarak sayfanızın önbelleğe alınmasını sağlayın. Bu, kullanıcıların daha hızlı sayfa yüklemeleri elde etmesine yardımcı olur. Popüler önbellekleme eklentileri arasında W3 Total Cache ve WP Super Cache bulunmaktadır.

5. CSS ve Javascript Dosyalarını Sıkıştırın: CSS ve Javascript dosyalarınızı sıkıştırarak boyutlarını küçültmek, sayfanızın yükleme süresini artırabilir. “Minify” özelliği sunan eklentileri kullanarak bu dosyaları optimize edebilirsiniz.

6. HTTP İsteklerini Azaltın: Sayfanızda kullanılan kaynakların (görseller, CSS, JS) sayısını azaltmak, yükleme sürelerini iyileştirebilir. Gereksiz kaynakları kaldırarak veya birleştirerek bu sayıyı azaltabilirsiniz.

7. Sunucu Yanıt Süresini İyileştirin: Kullanmakta olduğunuz hosting hizmetinin yanıt süresi de PageSpeed skorunu etkileyen bir faktördür. Daha hızlı bir sunucu veya içerik dağıtım ağı (CDN) kullanmak, bu süreyi azaltabilir.

8. Lazy Load Özelliğini Kullanın: Görsellerin ve videoların yüklenmesini, kullanıcı sayfayı kaydırdıkça gerçekleştiren ‘lazy load’ özelliği, sayfa yükleme sürelerini önemli ölçüde azaltabilir.

9. AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) Kullanın: Mobil kullanıcılar için daha hızlı yükleme süreleri sağlamak amacıyla AMP teknolojisini kullanabilirsiniz. Bu, mobil sayfalarınızın daha hızlı açılmasını sağlar.

10. Sonuçları Test Edin: Yaptığınız her değişiklikten sonra PageSpeed Insights aracını tekrar kullanarak sitenizin performansını kontrol edin. Gelişmeleri gözlemleyin ve sürekli olarak iyileştirmeler yapın.

Sık Yapılan Hatalar

- Aşırı Eklenti Kullanımı: Fazla eklenti kullanımı sitenizin hızını olumsuz etkileyebilir.
- Görsel Optimizasyonu İhmal Etmek: Görsellerin optimize edilmemesi, sayfa yükleme sürelerini artırır.
- Önbellekleme Yapılandırması Yapmamak: Önbellekleme yapılandırmasında yapılan hatalar da yükleme sürelerini uzatabilir.

Sonuç

WordPress sitenizin PageSpeed Insights skorunu yükseltmek, kullanıcı deneyimini iyileştirerek organik trafik elde etmenin anahtarıdır. Yukarıda belirtilen adımları uygulayarak sitenizin performansını artırabilir ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilirsiniz. Her zaman düzenli olarak analiz yapmayı ve performansı kontrol etmeyi unutmayın.

SanalOrdu'ya Hoş Geldiniz!

💻 Teknoloji dünyasına hoş geldiniz! 🤖 Yapay zekâ, yazılım, donanım, siber güvenlik, oyun ve daha fazlasını keşfedin. 🚀 Ücretsiz üye olun, konulara katılın, soru sorun ve bilgilerinizi paylaşın!

Ücretsiz Üye Ol

GÜNÜN SÖZÜ

🛡️ GÜNÜN SİBER GÜVENLİK & TEKNOLOJİ İPUCU

Veriler yükleniyor...

Geri